Lakásfelújtás magazin Lakásfelújítás mindenes

    Oldalainkat 13 vendég böngészi

Festékek

Lakásfelújítás - fessünk vályoggal

E-mail Nyomtatás PDF
Fessünk vályoggal!

Lakásfelújítás környékén az ember szétnéz a piacon. Mégis mit érdemes ma venni, hiszen annyi szó esik a környezettudatosságról. Nem beszélve arról, hogy mennyi méreggel vesszük magunkat körbe. Egy jó kis alternatív megoldásra találtam a minap a lakásfelújítás, lakásfestés természetesebbé tételéhez. Ez nem más mint a: Vályogfesték

Természetes festékkel, különösen vályogfestékkel festeni kellemes dolog. A Kreidezeit vega vályogfestékei nem büdösek, nem szárítják ki a bőrt, könnyen feldolgozhatók. Öröm velük a munka. A gyerekeket is bátran bevonhatjuk a szobafestésbe, nem lesz tőle semmi bajuk.

 

Módosítás: ( 2011. november 16. szerda, 08:32 ) Bővebben...
 

lakásfelújítás - lazúr gondok

E-mail Nyomtatás PDF

Lazúrfesték tönkremenetelének oka fafelületen, hogy a felületek nem szakszerűen előkészítettek vltak, vagy az időben történő álfestés bizony elmulasztottuk.

Javítása:
A régi tönkrement festékfilm felület eltávolítása. Ez történhet mechanikai úton, vegyi módszerrel, illetve égetéssel.
Ezt követő portalanítás után a felületet impregnálni kell Lignoprot vagy Lignolit megelőző faanyagvédőszerrel, majd szükség esetén telítsük Félolajjal vagy hígított Lenolajjal. Amennyiben a fafelület beltéren ki van száradva Félolajjal vagy Lenolajkencével történő beeresztés is célszerű.

Bővebben...
 

Lakásfelújítás - Divat a falakon

E-mail Nyomtatás PDF

A különböző grafikus figurák nagyon divatossá váltak a faldekorációban. A képregény figurák, a pop art vagy akár a fotók is a formák variációinak millióit kínálják. Egy óriási kép kitöltheti a teret annyira, hogy a dekorációban nem lesz szükség más művészeti alkotásra. Amikor egy nagy falfestmény készítését tervezi ügyeljen arra, hogy a figura domináns lehet, ezért tágas tereket és egyszerű vonalú modern bútorzatot tervezzen a helyiségbe.

 


Hot trends in wall decor

A csillogás érdekében a Taika Falfényt összekeverték a háttérszínnel.

 

Módosítás: ( 2010. május 20. csütörtök, 21:31 ) Bővebben...
 

Lakásfelújítás mintahengerrel

E-mail Nyomtatás PDF
A mintahengerezés eredménye egy érdekes és hatásos felület. Kívánsága szerint fala lehet finom mintázatú, vagy akár drámai módon mintázott.

Pattern painting with roller

Ez a meleg keleties hangulat egy mintázóhengerrel és a Feelings Mintázó Festékkel készült. Fal: alsóréteg Feelings Beltéri Falfesték 4621, Feelings Mintázó Festék 4622.


Módosítás: ( 2010. május 20. csütörtök, 21:35 ) Bővebben...
 

Festék természetes anyagokból

E-mail Nyomtatás PDF
Nem könnyű feladatra vállalkozik, aki ma Magyarországon természetes alapanyagokból készült festéket szeretne vásárolni. Míg a hagyományos vegyi eljárással előállított termékekből a legkisebb festéküzletben is kielégítő a választék, bio festéket még a legnagyobb barkácsáruházakban is csak elvétve találni. Akkor miért törnénk magunkat a felkutatásukkal?
Bővebben...
 

Fürdőkádfelújítás

E-mail Nyomtatás PDF
lakásfeújítás - fürdőkádfelújításA régi, kopott fürdőkád felújításán sokan elgondolkoznak, mert bizony sokkal egyszerűbbnek és olcsóbbnak látszik az újrafestés, mint a csere. Már az öreg kád kiszerelése is meglehetősen nagy rombolással jár, a keletkezett piszok bizony az egész lakást érinti. Az új kádak szépek, remélhetőleg hibátlanok, de még a legegyszerűbb lemezkádak is elég drágák, nem beszélve a műanyag és öntöttvas csodáktól. Az új kádnál kinyílnak a lehetőségek; gondolkozhatunk nagyobb méretben, sarokkádban stb. Persze csak ha van helyünk, mert sokszor az az egy méret fér csak el, amilyen a régi. Az új kád valóban új lesz, de vajon az újrafestett valóban újszerű lesz e? Válaszul nézzünk néhány ajánlatot és véleményt.


Bővebben...
 

Alapozó festékek a lakásfelújításban

E-mail Nyomtatás PDF
lakásfelújítás - alapozókAlapozni minden esetben szükséges, ám ez attól is függ, hogy mire, milyen festéket kívánunk használni. Újabban ugyanis több olyan fedőfesték is kapható, amelynek első rétege alapozóként is megfelel. Előbb tehát mindig az adott anyaghoz, a célnak megfelelő festéket kell kiválasztani, majd annak jellemzői alapján és az igénybevételnek megfelelően lehet eldönteni, hogy szükséges-e külön festékkel alapozni, avagy sem.
Módosítás: ( 2008. augusztus 29. péntek, 09:34 ) Bővebben...
 

Nyári lakásfelújítás tippek

E-mail Nyomtatás PDF
A bőséges kínálat miatt nem könnyű eldönteni, hogy milyen festéket vásároljunk lakásunk festéséhez. A mészfestékek többnyire csak újonnan vakolt falfelületekre, vagy azok felújításánál használatosak, a latex festékeket pedig főként a markáns és erős színkombinációknál érdemes használni, ám inkább szakemberek kezében "működnek jól". A ma már szinte hagyományosnak mondható és könnyen kezelhető diszperziós falfestékek viszont esetenként igen eltérő tulajdonságúak. Szinte csak abban azonosak, hogy mindegyik vízzel hígítható, de a bevonatuk dörzsölés állósága, fedőképességük, színerősségük, kiadósságuk nagyon is eltérő. Az általános célú, olcsó termékektől ne várjunk sokat.

A lakóhelyiségek tekintetében legyünk igényesek, és vegyük figyelembe a speciális körülményeket is. Ahol jelentősebb páraképződés van, pl. fürdőszobákban, a nedves környezethez igazított falfestékeket ajánlatos használni. Ezek általában már penészgátló adalékokat is tartalmaznak, amelyek megakadályozzák az ilyen helyen élősködő szervezetek megtelepedését. A bevonat páraáteresztése garantáltan kiváló. Konyhákban is olyan falfestékek közül célszerű választani, amelyeken kevésbé tapadnak meg a különféle szennyeződések, és a fokozott páraképződés sem árt a bevonatnak. Ezen kívül még számos egyedi jellemzőkkel, különleges tulajdonságokkal rendelkező falfestékek között válogathatunk.
Számos fajtában eltérő színű pigment gömböcskék vannak, vagy szemcsézett felületet képeznek. Mások adalékként parányi kerámia gömböcskéket tartalmaznak, amelyek megakadályozzák, hogy a szennyeződések, pl. a nikotin, a por kémiailag kötődjenek a festék felületére, és a nedves helyiségekben páraszabályozóként is funkcionálnak. A kerámia adalék a felületek egyenletes felmelegedését, hő visszasugárzását és a színek tartós élénkségét is biztosítja. Más gyártmányok - különleges adalékanyagaiknak köszönhetően - a kellemetlen szagok ellen védenek semlegesítő hatásukkal. A gyártók szerint elég a mennyezetet befesteni ezzel a festékkel, és légfrissítő, szagelimináló képessége folytán mindig frissen tartja a helyiség levegőjét.
Aki pedig időt, fáradságot és energiát akar megtakarítani, az egyrétegű, nagy fedőképességű falfestéket válasszon. A jól előkészített falon ebből elég egy réteg is a teljes fedéshez és még a lecseppenéstől sem kell tartanunk. A sűrű állagú festék természetesen gyárilag színezett változatokban is beszerezhető, és utólag is színezhető. Nem olcsó, de 1/3-nyi időt, és munkát spórolhatunk általuk. Használatuk természetesen nem igényel semmiféle különleges szerszámot.

A falak festése

Mivel a legtöbb falfesték viszonylag híg konzisztenciájú, fedőképességük csak több vékony rétegben felhordva mondható tökéletesnek. A festék kiadóssága a fal nedvszívásától is függ, ezért az első réteget általában 10%-ban hígítva szokás alapozóként felhordani. Ezt követően még általában kétszer kell a falat hígítás nélküli festékkel átfesteni, hogy a felületek foltmentesek legyenek. A festék mennyiségét erre és a festék kiadósságára tekintettel kell meghatározni.
Mivel a legtöbb festék alapszíne fehér, ezt leggyakrabban a mennyezeten szokás alkalmazni. A különféle színárnyalatok kikeveréséhez színezékek szükségesek. E műveletnél igazodni kell a gyártmányhoz megadott színezékmárkákhoz, mert csak így lesz garantált az eredmény. Ilyen esetekben a színezék aránya általában legfeljebb 15 % lehet, amivel csak pasztell árnyalatokat lehet elérni. A bekevert mennyiségnél ajánlatos ráhagyással is számolni, mert utólag nehéz ugyanazt a tónust reprodukálni. Inkább maradjon 1-2 literrel több festék, mint hogy kevesebb legyen!
Ha erőteljesebb színű falat szeretnénk elérni, akkor olyan festéket válasszunk, amely gyárilag színezett. Ezekből már egyre bővebb a választék, és előnyük, hogy az azonos szín beszerzése könnyű feladat. Hasonló a helyzet, ha olyan szaküzletben vásároljuk meg a festéket, ahol a színre keverést géppel végzik el. Ez egyre több helyen megszokott szolgáltatás, ám esetenként csak egy adott gyártmányra érvényes. Előnye, hogy garantált a reprodukálási lehetőség, adott színskála több száz tónusa közül választhatunk, és azonnal használatra kész festéket kapunk.
A falfestést leggyorsabban festőhengerrel lehet elvégezni. Előbb a sarkokat szokás széles ecsettel kihúzni, majd a festéket hengerelés közben visszük fel a falra. A henger fajtáját a festék sűrűségéhez igazodva célszerű megválasztani. A híg festékekhez hosszú szálú, hurkolt, a sűrűbbekhez pedig rövidszőrű plüss-, perlon-, vagy bolyhos vesztán hengerek a jól használhatók. A hurkolt hengerek jó festékfelvevők, és egyenletes réteget képeznek, gyors haladást biztosítanak. Ha a hengerekhez teleszkópos toldó rudat használunk, akkor a fárasztó létrázást is mellőzhetjük, legfeljebb csak a szélek kihúzásánál kell a létrát használnunk.
Festéskor mindig lehúzórácson kinyomott hengert használjunk, és a festéket keresztirányban is áthengerelve oszlassuk el egyenletesen. Bár a falfestékek gyorsan száradnak, mindig várjuk meg a gyártó által megadott száradási időt. Ez általában 2-6 óra. A bevonat azonban csak 24 óra elteltével szárad meg teljesen és akkor lesznek teljesen foltmentesek a felületek.

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesterben:
http://www.ezermester.hu/articles/article.php?getarticle=354

Módosítás: ( 2008. augusztus 17. vasárnap, 07:36 )
 

Tikkurila trend színei

E-mail Nyomtatás PDF
színtrendek a lakásfelújításbanA színeket választhatjuk stílusunk, hangulatunk szerint, de a divat hatással van a személyes választásunkra. A választásunkat könnyebbé teszi a Tikkurila összeállított 12 trend színe. Ezek a színek a Tikkurila Symphony 720-as sorozatból lettek kiválogatva és 4 darab hármas csoportba lettek sorolva. (Salonki, Aika, Matka, Puutarha)

A világos színek gyűjteménye megfelel a szoba általános színének. A sötétebb színeket használhatjuk falra speciális hatásként, vagy jellegzetes mintának. Ezekkel a színekkel feloszthatjuk a lakás különböző tereit, kiválaszthatjuk a bútorok vagy egyes falfelületek színét.

Módosítás: ( 2008. június 07. szombat, 14:56 ) Bővebben...
 

Teraszolaj

E-mail Nyomtatás PDF

lakásfelújítás - lakasfelujitasA biopin teraszolaj egy magas minőségű, speciális olaj kültéri teraszok, faépítmények, stégek. A magas minőségű növényi olajok impregnálják és frissen tartják az új fafelületeket, a régieket pedig megújítják, meggátolja a fa kiszáradását, repedését. Az ásványi pigmentek gondoskodnak a felület szépségéről és megakadályozzák a korai szürkülést..

 

Módosítás: ( 2008. június 07. szombat, 14:57 ) Bővebben...
 

Segítség penész!

E-mail Nyomtatás PDF
lakásfelújítás penész otthonNem is olyan rég találkoztunk a penészedés problémájával édesanyámék lakásfelújításakor. A penész megjelent a télikert falain. Lesikáltuk, kiszárítottuk. Néhány hétre rá azonban újra megjelent! Gondoltam - ennek a fel sem tréfa! S utána olvastam kicsit. Alább közlöm az írást, ami végül egyszerűen, de nagyszerűen megértette velünk a problémát.
Módosítás: ( 2008. június 07. szombat, 14:57 ) Bővebben...
 

EGYEDI VARÁZSLATOS FALFESTMÉNYEK

E-mail Nyomtatás PDF

lakásfelújítás - falfestmény SCSKSugárzó színes dekorativitás, tértágító látványfestés, figyelemfelkeltő egyedi reklámfestmények, vagy kedves, ám művészeti értékeket, festői hatásokat közvetítő mesefalak, színes játszóházak eleven vidámsága… Ó, azok a varázslatos falfestmények!

A falra festett alkotások ősi eredetű, csodálatos kifejezőerővel rendelkező dekorációk. Gondoljunk Egyiptomra, az etruszkokra, vagy a reneszánsz művészekre… Növelhetjük általuk a teret – gondoljunk egy virtuális erkélyre, vagy tekintetünket szabadon, a távolba futtató tájra, tengerre – színesíthetjük a lakóterünket, mediterrán falakat varázsoltathatunk a konyhába, kedves mesefigurák kelhetnek életre gyermekünk birodalmában… a lehetőségek korlátlanok.

 

Módosítás: ( 2008. január 30. szerda, 18:39 ) Bővebben...
 

EGÉSZSÉGES ÉS TERMÉSZETES OTTHON

E-mail Nyomtatás PDF
lakásfelújítás - bio festékekFESTÉS, FELÜLETKEZELÉS TERMÉSZETES ANYAGOKKAL
Mivel életünk nagy részét a négy fal között töltjük, otthonunk, munkahelyeink egészsége létfontosságú. Nem mindegy, milyen anyagokból építjük, rendezzük be, és védjük azok felületét.
Ha valami szépet és maradandót szeretnénk alkotni, általában természetes anyagokat választunk. Védelmükre és szépítésükre legtöbbször mégis lakkot, műanyag festékeket használunk. Biztosan ez a jó megoldás?
Módosítás: ( 2008. június 07. szombat, 14:57 ) Bővebben...
 

Kreatívan foltos falak

E-mail Nyomtatás PDF

Egy pár éve láttam először ilyen "foltos" falakat egy barátom felújított pesti lakásában. Rendkívül megtetszett az eljárás. Egy egyszerű színből - barátomé éppen bordó volt - varázslatos hangulatú, érdekes látvány áradt. Úgy vettem észre azóta is divat ez a technika, viszont szerencsére nem annyira, hogy úton útfélen ilyen falakkal találkozzon az ember. Még mindig egyedi hatást kölcsönöz, és uniqumnak számít itthon.

A kedves olvasó tovább lépve beavatást nyer a foltos falak rejtélyébe!

 

 

Módosítás: ( 2008. június 07. szombat, 14:58 ) Bővebben...
 

lakásfelújítás - Mivel fessünk?

E-mail Nyomtatás PDF
festékek a lakásfelújításbanA rutinos lakásfelújítónak ez nem kérdés, másoknak viszont komoly fejtörést okozhat, hogy felújító munkáikhoz milyen festékeket vásároljanak. Azt is megjegyezzük azonban, hogy a tapasztalatokat sem árt gyarapítani, mert a megszokottnál akadhatunk jobb, kiadósabb, gyorsabban száradó festékekre, amelyekkel könnyebb bánni, és gyorsabban túl lehetünk a munka nagyján. Egyszóval a ránk váró munka előtt mindig ajánlatos alaposabban körülnézni a festékszaküzletekben, barkácsáruházakban.
Módosítás: ( 2008. június 07. szombat, 14:59 ) Bővebben...
 

Festékek DISZPERZIÓS NEVEI

E-mail Nyomtatás PDF

MIRE KÖVETKEZETEHETÜNK A BELTÉRI DISZPERZIÓS FALFESTÉKEK NEVEIBEN SZEREPLŐ ELNEVEZÉSEKBŐL?

"Fal és mennyezett festék"
Átlagos minőségű diszperziós falfesték. Tapadása még megfelelő, de tisztíthatóság szempontjából nem tartoznak a legjobbak közé. Legfeljebb szárazon dörzsállóak.

Módosítás: ( 2008. június 07. szombat, 14:59 ) Bővebben...
 

KÜLÖNLEGES HATÁSÚ BELTÉRI FALFESTÉKEK

E-mail Nyomtatás PDF

Raufaser (fűrészporos) falfesték:

Különböző szemcseméretű forgácsot tartalmazó festék. A fűrészporos tapétára emlékeztető bevonatot képez. Előnye, hogy kisebb repedések áthidalására képes, így kevésbé érzékeny a tökéletes felület elő készítésre.

Márvány utánzatú falfesték:

Paszta konzisztenciájú anyag, amelyet kenőkéssel, spaknival kell felhordani. Több típusa van forgalomba, van amelyik önfényesedő, van amelyiket dörzsöléssel fel kell fényesíteni. Színezhető.

Módosítás: ( 2008. június 07. szombat, 15:00 ) Bővebben...
 

Lakásfelújítás

Lakásfelújítás - Padlószőnyeg vásárlása

News image

Lakásfelújítunk? Padlószőnyegezni fogunk? A vásárlás előtt célszerű eldönten...

Tovább...

Rögzítéstechnika a lakásfelújítás során

News image

Amikor a lakásban, házban, melléképületekben adódó rögzítési feladatokról besz...

Tovább...

Ragasztógok a lakásfelújításban

News image

Ma az egyik legelterjedtebb kötési mód a ragasztás, az egyik leggyakrabban haszn...

Tovább...

Lakásfelújítás tolóajtókkal

News image

A tolóajtók előnyei tagadhatatlanok, ám kialakításuk vélt és esetenként valós ös...

Tovább...

Tűzvédelem

A tűzvédelem területén több mint 25 törvény, kormányrendelet, miniszteri rendelet köti meg a működő társaságok kezét, és ehhez jön még számtalan szabvány is? Akár egyikük be nem tartása is tüzet, robbanást, vagy hatósági szankciót vonhat maga után?

Tűzvédelem >>

Munkavédelem

A munkavédelem területén 30-nál több törvény, kormányrendelet, miniszteri rendelet született, melyek betartására szaktevékenység ellátására jogosult jogi, vagy természetes személyt kell alkalmaznia? A rendeleteken kívül magyar és EU-s szabványok nehezítik a munkáltatók eligazodását?

Munkavédelem >>

You are here: Címlap Burkolatok Festék rendszerek