Lakásfelújtás magazin Lakásfelújítás mindenes

    Oldalainkat 12 vendég böngészi

Lakásfelújítás Egy keskeny lakótelepi fürdőszoba felújításának lakberendezési ötletei

E-mail Nyomtatás PDF

Lakásfelújítás - fürdőszobaEgy rendkívül keskeny (135cm) fürdőszoba felújítási koncepciója

1. rész: fürdőszobai elrendezések, alapvető formai kialakítások

A fürdőszoba belső méretei 135cm × 358 cm, melyből 18×23 cm-t a társasház szintjeit összekötő akna foglal el. Így, a hasznos alapterület 4,79 négyzetméter.

Eredendő ötletadó kép a Konyha és Fürdőkatalógus 2005. évi számából származik.

 

Alapkoncepció:
1. A fürdőszoba arányai kedvezőtlenek, így a teret optikailag mindenképp szélesíteni kell. A szélesítés módja tükörfal és a fürdőkád keresztben történő elhelyezése.
2. A megrendelőhöz a modern formavilág, a minimál illik; ugyanakkor elutasítja a minimál színvilágát.
3. A hosszú fürdőszoba a szaniterek sorozatszerű elhelyezésére ad lehetőséget, mely által biztosított szabályosság kihasználandó a modern formavilág esetén.
4. A járólapok egységes látványának biztosítására és a tér optikai növelése céljából a mosdó, wc, bidé fali függesztésű kell, hogy legyen.
5. Az alábbi tényezők együtteseként alacsony szerelőfal (konzol) kialakítása szükséges, melyben a csőhálózat minimális véséssel elvezethető (tényezők: - fali függesztés, - a szaniterek fala válaszfal, - a megrendelő e válaszfal vésésétől félti a szomszédos konyha csempéit).
6. Semmilyen cső ne látszódjon.
7. A megrendelő jelenleg már beszerzett új vízmelegítője, konvektora, valamint a mosdókagylója és a mosógépe kerüljön továbbra is felhasználásra.

A lakberendezési terv 3 változata:

1. változat: a mosdókagyló felett csak az egyik oldalon kerül kialakításra függőleges polcsor.

Pozitív hatás: a tükörfelület nagyobb egészként tud érvényesülni, még tágasabb a tér.

Negatív hatás: a pakolási lehetőség kisebb, valamit szimmetrikus megvilágítás a mosdó felett csak mennyezetre, esetleg átfúrt tükörre szerelt spottal oldható meg.

Egy lakótelepi fürdőszoba felújítás ötletei

2. változat:

a). rész: a mosdókagyló felett mindkét oldalon kialakításra kerül a függőleges polcsor, valamint a két felső elem összekötésével a tükör felett a polcba két bútorspot építhető be.

Pozitív hatás: a pakolási lehetőség nagyobb, a mosdó feletti megvilágítást szebben lehet kialakítani.

Negatív hatás: a tükörrel elérhető térduplázás látványát töri.

b). rész: egyenes rövid kád (nem ülő) beépítése az ablak alá.

Pozitív hatás: az egyenes kád egységesebb a minimál formavilághoz jobban illeszkedő térszerkezetet mutat, valamint önálló bidé beépítésére ad helyet.

Negatív hatás: a kád csak 110 cm hasznos hosszal rendelkezik, így belefeküdni csak összehúzott lábbal lehet.

Egy lakótelepi fürdőszoba felújítás ötletei


3. változat:
az ablak alatt max. 125×125cm-es sarokkád beépítése.

Pozitív hatás: amennyiben a sarokkád öblös kialakítású több fürdőhelyet biztosít. Ugyanakkor tudni kell, hogy az egyeneskádhoz képest csak 10-15cm hasznos hossznövekedést biztosít.

Negatív hatás: önálló bidé beépítésére nincs lehetőség, kicsinyíti a bejárható területet.

Egy lakótelepi fürdőszoba felújítás ötletei

Az 1. sz. fürdőszoba lakberendezési koncepció perspektívája.

A mosdó feletti világítás egyszerű kivitellel csak a mennyezetre szerelhető, vagy a tükör átfúrásával szebb kivitelben a tükörre is szerelhető, de figyelembe kell venni, hogy ez esetben a rögzítés a tükör átfúrásával kizárólag a tükörre lehet, mivel a tükör montázsszalaggal kerül felragasztásra.

Egy lakótelepi fürdőszoba felújítás ötletei

A 2. sz. fürdőszoba lakberendezési koncepció perspektívája.

A mosdó feletti világítás így már egyszerűen és szépen megoldható, valamint a baloldali polc meglétével nincs az embernek befejezetlenség érzete.

Egy lakótelepi fürdőszoba felújítás ötletei

A 3. sz. fürdőszoba lakberendezési koncepció perspektívája.

Egy lakótelepi fürdőszoba felújítás ötletei

Lekapcsolt villannyal

Egy lakótelepi fürdőszoba felújítás ötletei

Egy lakótelepi fürdőszoba felújítás ötletei

A sarokkádban fürdőt fogadó látvány

Egy lakótelepi fürdőszoba felújítás ötletei

A kényelmes fürdés érdekében a sarokkádas kialakítást javaslom amennyiben a nagy hasznos szélességű sarokkád kerül beszerzésre.

A kialakítási szempontok:
A bejárat mellett egy 90 cm magas kisszekrény található, mely a tárolási célon túl a mosógép csatlakozó csöveit és a mosógépet kiszolgáló dugaszoló aljzatot is rejti. Felette a már beszerzett konvektor, előtte a már meglévő felültöltős Whirlpool mosógép. A jobbsarokban fent a már meglévő vízmelegítő található. A rajzokon nem szerepel a füstgázelvezetés, de a kéménynyílás e készülék felett található.

A sarokból a mosdó végéig egy 15 cm széles polc húzódik 95 cm magasságban. A mosdó felett a tükör két oldalán 20×40 mm-es matt alumínium zártszelvényből készült konzolra rejtett rögzítéssel kerülnek rá a polc elemek. A felső összekötő polcelembe két bútorspot kerül beépítésre, ezek típusától függően a lámpák felső takarása rejtett módon valósul majd meg. A jobb konzol szárai között egy alumínium szürke dupla dugaszoló aljzat kerül beépítésre.

Szerelőfal a bejárati jobb sarokból a fürdőkádig fut. Ennek külső mérete 49 cm magas és 20 cm mély. Ebben a szennyvíz, hideg-meleg víz, és a villamossági hálózat elrejthető. Erre kerül felfüggesztésre a bidé csapteleppel ellátott mélyöblítésű wc, a wc-kefe tartó, egy kis törölköző tartó s a szerelőfal feletti fali munkalapon a wc-papír tartó.

A szerelőfal szerkezete lehet acél zártszelvényből hegesztett, vagy szegletvasakkal és önmetsző lemezcsavarokkal összefúrt, esetleg fából. A fa konzol esetén a munkalapok felrögzítése könnyebb, s a megfelelő stabilitás ezzel is biztosítható. A víz ellen a flexragasztó védené. A járólapból itt 10 cm magas szegély készül, s ezt jelen esetben flexibilis ragasztóval célszerű felrögzíteni, ez a flexragasztó pedig kenhető vízszigetelésként is funkcionál.

A wc öblítés a rajz alapján Bery márkájú gyorsöblítő szeleppel történik, melynek működéséhez ¾”-os csőhálózat szükséges. A fürdőszoba új csövezést kap, így ennek odavezetése nem okoz problémát, s a wc-tartály hiányában helyet spórolhatunk meg.

A sarokkád pereme ráül az 52 cm magasságban körülfutó munkalapra. A szabad munkalaprészek pakolási funkcióval is bírnak, de igény esetén az ablak alatt a falon egy újabb polc húzódhat végig. A sarokkádnál rendkívül fontos, hogy az átló szögletes kialakítású legyen. Ív esetén a járólappal burkolt falhoz csatlakozó íves hegyesszög szerencsétlen képet mutatna. E miatt az esetlegesen ehhez gyártott íves akril előlap sem használható.

A járólappal burkolt falon 180 cm magasságban két darab 45×45 cm-es (járólap méretű) fapolc kerül felrögzítésre, melyek mélysége 20 cm. Középső polcként egy-egy színezetlen üveglap szolgál. A hátlap gipszkarton bélést kap, mely az eredeti falfestékkel hengerrel kerül befestésre.

Függönynek nyers színű szalagfüggönyt javaslok, esetleg szintén nyers vízszintes pálcából készült rolót.

Burkolatok:
Kőburkolat: 45×45 cm-es járólap legalább 5 mm-es fugával. A bal fal ugyanezen járólappal kerül mennyezetig burkolásra. A lerakás hálóban történik. Burkolatterv külön készül a mellékelt képeken látható kiosztás nem valós csak a méret - tekintve, hogy a programban a kiosztás indítási helye nem állítható be. A balfalon található két polc 45×45 cm-es azaz pontosan egy-egy járólapot fog takarni.

Burkolatterv külön készül a képeken látható kiosztás nem valós, csak a méret

Mennyezet: 50×50 cm-es polisztirol dekorelemek felragasztva. Mennyezeten egy ufó-lámpa, de lehet bármilyen halogén spot is.

Fa: Ideális esetben 28 mm vastagságú valódi fafurnéros forgácslap matt lakkal kezelve, de e helyett megoldható ugyanilyen vastagságú munkalappal is élzárással az illesztéseknél sziloplaszt tömítéssel. Általánosan érvényes, hogy a szálirány a hosszabb oldalak mentén fut. Igény esetén a polcok kivételével fa ill. munkalap helyett erezetmintás lézervágott fuga nélkül rakott csempével is a kivitelezés azonos hatást kelthet. Munkalap esetén tekintettel arra, hogy azok alsó lapja natúr, a megoldás az alábbi lehet: vagy két munkalap összeforgatása 56 mm vastaggá és egyben élzárása, vagy a hátlapra ugyanilyen dekoritlemez ragasztása, esetleg festett üveglappal takarása.

Tükörfal: A fa feletti rész teljes egészében 12 mm vastag bútorlappal kerül beburkolásra, majd erre kerül felragasztásra montázsszalaggal több függőlegesen a mennyezetig érő elemből álló tükörfal. Biztonsági megoldásból a mennyezet alatt egy alumínium profil kerül felrögzítésre az esetleges kidőlés megakadályozására. A rögzítést a mennyezeti dekorelem takarni fogja. A tükörmentes bútorlapra 12mm vastag gipszkarton kerül felcsavarozásra, így a mosdó feletti tükör egy természetes keretet fog kapni, tekintettel arra, hogy a montázsszalag és a tükör vastagsága együttesen 5 mm-t tesz ki.

Fal: a szabadon maradt vakolat, illetve gipszkarton felület festésére hengerrel diszperziós struktúrfesték felvitelét javaslom.

Egy lakótelepi fürdőszoba felújítás ötletei, “Macska” perspektíva

A faelemek alatt 10 cm szélességben kőburkolat fut végig, mely 6mm vastag OSB lapra van felragasztva, e miatt a 28 mm vastag munkalap külső síkjához képest mélyebben ül.

A pontos méretek a beszerzésre kerülő szaniterek, csaptelepek, és kőburkolat kiválasztását követően határozhatók meg.

Készítette: Tóth Tamás
forrás: http://3d-lakberendezes.hu/

Módosítás: ( 2008. augusztus 29. péntek, 09:33 )  

Lakásfelújítás

Lakásfelújítás - Padlószőnyeg vásárlása

News image

Lakásfelújítunk? Padlószőnyegezni fogunk? A vásárlás előtt célszerű eldönten...

Tovább...

Rögzítéstechnika a lakásfelújítás során

News image

Amikor a lakásban, házban, melléképületekben adódó rögzítési feladatokról besz...

Tovább...

Ragasztógok a lakásfelújításban

News image

Ma az egyik legelterjedtebb kötési mód a ragasztás, az egyik leggyakrabban haszn...

Tovább...

Lakásfelújítás tolóajtókkal

News image

A tolóajtók előnyei tagadhatatlanok, ám kialakításuk vélt és esetenként valós ös...

Tovább...

Tűzvédelem

A tűzvédelem területén több mint 25 törvény, kormányrendelet, miniszteri rendelet köti meg a működő társaságok kezét, és ehhez jön még számtalan szabvány is? Akár egyikük be nem tartása is tüzet, robbanást, vagy hatósági szankciót vonhat maga után?

Tűzvédelem >>

Munkavédelem

A munkavédelem területén 30-nál több törvény, kormányrendelet, miniszteri rendelet született, melyek betartására szaktevékenység ellátására jogosult jogi, vagy természetes személyt kell alkalmaznia? A rendeleteken kívül magyar és EU-s szabványok nehezítik a munkáltatók eligazodását?

Munkavédelem >>

You are here: Címlap Burkolatok Lakásfelújítás Egy keskeny lakótelepi fürdőszoba felújításának lakberendezési ötletei